Monday 22 February 2010

NY fashion week review

New York-ul a fost foarte foarte neprietenos! Pe langa gerul patrunzator ce nu le-a permis fashion editorilor sa defileze in sandale (!), show-urile m-au deceptionat. In fiecare zi am asteptat "spectacolul" care sa salveze (oroarea) onoarea...

Imi amintesc ce ne spunea o profesoara acum vreo doi ani: jurnalistul nu e romancier, nici poet. Astfel, nici designer-ul nu e inventator sau artist desavarsit. Cel putin eu, cu acest oftat am ramas dupa saptamana modei newyorkeze.

"Creativii" au ales drumul cel mai drept, nu si-au asumat riscul de a nu fi vandabili. Cuvantul "faliment" a fost acel bau-bau din dulap.

Redactorii te pot ingropa in review-uri deloc incantatoare, dar, pana la urma, clientii vor alege niste piese pe care sa le integreze cu usurinta in garderoba lor.

Am observat ca cele mai multe cover-uri despre prezentari repeta, precum o banda stricata, "aceste piese vor vinde...". Da, asa este, insa nu am acea emotie asteptand de pe acum shopping-ul de toamna.

Raportandu-ma la niste linii generale, podiumurile nu s-au indepartat mult de tonurile de gri, negru si culorile neutre. Am vazut mult asimetrii, in special in design-ul rochiilor si jachetelor, la Max Azria si Prabal Gurung.

Pielea este elementul de legatura cu sezoanele precedente, orice achizitie poate fi valoroasa si asta pentru ca acest material se regaseste la pantalonii slim, la jachete sau inserat in partea superioara a unei rochii.

L'Wren Scott, Max Azria, Rag&Bone

Catifeaua ramane la loc de pret. Ii da un aer nobil rochiei lungi neagre de la Ralph Lauren si o alura victoriana tuxedo-ului L'Wren.


Acest sezon este cel mai bun pentru a-ti alege o rochie neagra. Nu cred ca am mai vazut pana acum atatea interpretari ale faimoasei piese "salvatoare": fie de lungime medie, cu umeri ornamentati, lunga, din jerseu sau cu finisaj metalic.

Badgley Mischka, Donna Karan, Vera Wang

Daca in iarna asta dresul cu buline sau ciorapii din dantela au fost un must, ciorapii albi, opaci, le vor lua delicat locul. Umerii supradimensionati? S-au mai temperat, mr.Decarnin va trebui sa vina cu ceva mai catchy! Noua lor forma este mai rotunjita sau asemanatoare epoletilor.

Rochia lunga este un absolut-must, la fel si fusta care atinge varful pantofilor. Tibi, Philosophy, Monique Lhuillier si Badgley Mischka sunt doar cateva prezentari in care s-a regasit aceasta lungime.

Preen, Derek Lam, Tibi

Colectia The Row ar putea fi usor confundata cu dulapul celor doua surori. In afara de cateva look-uri care s-au repetat, am vazut tricouri cropped si mantouri oversized purtate cu sandale plate, ceea ce m-a determinat sa cred ca prezentarea este realizata pentru a umple garderoba fetelor din Los Angeles.


Revenirea pantofilor cu varf ascutit a fost absolut evidenta, la fel si a cizmelor cu sireturi; ceea ce dovedeste inca o data, daca mai era necesar, intoarcerea la piesele clasice.

Marc Jacobs, Derek Lam

Preferati? Derek Lam si Oscar de la Renta.

"Hasn't everybody at one point or another had the fantasy of being a cowboy? A cowgirl?" a intrebat in backstage Derek Lam. Nu as raspunde afirmativ, insa colectia sa a fost bine inchegata, cu un concept ce porneste de la imbracamintea cowboy, imbogatit cu influente moderne ce se regaesc datorita insertiilor de piele (de exemplu, in cadrul unui deux-pieces din tweed sau a unei rochii cu decolteu in V) si taieturilor precise.

Derek Lam

Foto: style.com

4 comments:

Bohemian Palace said...

Am o nelamurire? De ce varful ascutit la pantofi este ceva clasic? As fi spus ca un varf torund, sau ma rog, oval, este ceva clasic.

NoFaceFashion said...

Abia pe la mijlocul anilor '50 a inceput sa se poarte "botul" rotund sau mai rotunjit. In plus, acest tip de pantof subtiaza (optic) glezna si este mai elegant, de aceea este considerat un clasic.

v said...

@Bohemian

Daca vezi un costum de epoca, de exemplu in filme(Moliere este un exemplu care imi vine acuma) ai sa vezi ca se purtau pantofii ascutiti, chiar si la barbati.
Acum eu cred ca si aici este discutabil. Unii pantofi din Romania te fac sa te intrebi ce e clasic la ei...poate doar nunta si maneaua e clasica :)))))

NoFaceFashion said...

Thank you Mr.V! :)