Wednesday, 14 July 2010

Oana Iordachescu - String fall

Colectia Oanei Iordachescu a evidentiat o rochie imensa formata din mai multe piese - o constructie foarte puternica din punct de vedere vizual. Astept sa vad cum va folosi acest atu in avantajul ei!

Care este povestea proiectului tau?

Este o intrebare foarte buna! Mi-ar trebui un caiet intreg ca sa descriu toata povestea lui. A fost un proiect ambitios care pana la urma a iesit. Nu zic, se putea si mai bine, dar in lipsa de timp si resurse, a fost o reusita. Sincer, cel mai mult timp mi-a luat sa pun cap la cap ideile. La mine creierul functioneaza ca un film care ruleaza in continuu imagini aleatorii si la sfarsit isi selecteaza ce are nevoie pentru a concretiza ceea ce cauta.

Povestea colectiei se poate descrie in cateva cuvinte: multe fire, munca, ambitie si suflet. Parerea mea este ca sufletul depus de fiecare persoana participanta la acest proiect a facut diferenta.

Am fost placut surprinsa de manechinele entuziasmate si atente la toate explicatiile. A fost foarte greu, dar nu am simtit presiunea lui pentru ca toata lumea m-a sustinut si m-a ajutat sa-l duc la capat.

Vorbeste-mi putin de ideea de la care ai plecat si ce forme ai construit?

Cand am inceput sa ma gandesc la proiectul de licenta vroiam sa fie ceva care sa uneasca moda si arta cu ingeniozitate, asa ca primul lucru care mi-a venit in minte a fost ideea de puzzle. Apoi am inceput s-o dezvolt cu profesorul meu coordoantor (conf. univ. Paula Barbu) si apoi „am rumegat-o” timp de o luna cerand sfaturi de la cei apropiati.

La inceput a fost puzzle combinat cu iluzie optica. Dar ce sa creez? Am facut schite... nu-mi venea nici o idee pana cand, am inteles ca puzzle-ul meu trebuia compus din fiecare creatie in parte, pentru a forma o rochie gigant, reprezentand simbioza dintre moda si arta. Dar nici aici nu a fost atat de simplu, pentru ca vroiam ca fiecare creatie sa aiba personalitatea ei, sa fie diferita, nelasand sa se dezvaluie ideea finala.

Firele de lana au reprezentat munca de Sisif care a facut diferenta, pentru ca prin intermediul lor am reusit sa creez o traiectorie de linii sugerand iluzia optica.

Prima data am creat rochia gigant, in care, metaforic vorbind, am sculptat fiecare piesa vestimentara in parte. Formele pe care le-am construit sunt inspirate din stilizarea crochiurilor de moda, care dau senzualitate, feminitate si atitudine.

De asemenea m-au inspirat si formele sugestive ale cascadelor. In plan conceptual, am imbinat pamantul si apa intr-o curgere de fire si spuma.

Cum ai descrie relatia material - forme/croi?

Totul a fost gandit inginereste de la inceput pana la sfarsit, de la inaltimile pe care trebuiau sa le aiba manchinele, la pozitia in care urma sa se aseze fiecare, la formele care trebuiau sa se imbine si liniile care urmau sa aiba continuitate de pe o creatie pe alta.

Materialul a fost ales special ca sa imi permita crearea formelor si introducerea firelor. Am optat pentru un tricot simplu alb peste care am suprapus tulle elastic (crem si negru). Formele le-am umplut cu vatelina, iar detaliile rigide le-am sustinut cu balene. Din aceasta combinatie au fost create: rochia „inalta”, cum a fost denumita, rochia spirala si rochia cu forme.

Rochia cascada, salopeta si rochia cu gluga au fost create dintr-un tricot mai gros, alb, in combinatie cu tulle normal. Acestea au fost materialele folosite in cea mai mare parte.

Concluzia este ca relatia dintre cele doua este extrem de importanta pentru ca daca nu reusesti sa alegi bine materialele, se poate foarte usor sa nu-ti iasa formele sau croiul dorit. Trebuie totul gandit foarte exact, la milimetru, nelasand nici un element la voia intamplarii.

Cum te gandesti sa transformi colectia ta, foarte conceptuala, in piese pret-a-porter?

Colectia a fost intr-adevar conceptuala, dar foarte bine gandita si usor adaptabila. Piesele pret-a-porter vor pastra formele, dar mai atenuate. Volumetriile create prin balene isi vor pastra in mare identitatea, iar elementul definitoriu va consta in folosirea firelor si a culorilor in crearea conceptului.

Unde te vom putea vedea/cumpara ?

Pentru inceput, probabil, imi voi face un site impreuna Anamaria Miehs si Andreea Dumitrescu, apoi voi realiza o colectie derivata din „String fall” si, peste doi ani, la terminarea masterului, sper sa reusesc sa ma autodepasesc printr-o colectie care sa exprime identitatea mea de designer.


Foto: arhiva designer-ului

No comments: