Thursday 8 July 2010

Anamaria Miehs - Biais Cognitiv

Colectia Anamariei este singura care m-a facut sa spun "oau, rochiile astea sunt extrem de bine lucrate si creeaza siluete foarte armonioase!".

O abordare underground, cu forme abstracte, parca de cochilii distorsionate, insa cu piese carora nu le lipseste feminitatea. 

Care este povestea proiectului tau?


”Biais Cognitif” inseamna “distorsiune cognitiva”. Este un termen din psihologie care defineste tendinta oamenilor de a trage concluzii gresite, folosindu-se de ceea ce simt sau cunosc, in loc de a se detasa de problema si de a apela la dovezi concrete. Nimeni nu percepe realitatea in mod obiectiv, intrucat fiecare atribuie valori de adevar asupra subiectelor, reflectand la experientele trecute. Asa se nasc si stereotipurile. Ne este greu sa ne desprindem de aceasta "scurtatura" a mintii, iar asta ne pune in imposibilitatea de a vedea realitatea. Suntem limitati, asadar gandirea noastra este limitata.
Am ales aceasta tema, deoarece, mai ales in arta, nu exista obiectivitate. Piesele mele vor insemna altceva pentru fiecare privitor. Vom distorsiona mesajul exterior, atribuindu-i ceea ce cunoastem deja. Valori ce tin de interiorul nostru.

Am ales un subiect atat de abstract deoarece nu vedeam necesitatea unui concept dus intr-o directie clara. Motivul a fost faptul ca de multe ori, cand am admirat orice creatie artistica, de la "mici" la "mari", am atribuit o interpretare personala. Ceea ce vedeam eu nu coincidea cu ideile/ conceptele creatorilor. Acelasi lucru l-am observat si la alti spectatori, cand isi exprimau opinia asupra unei piese/lucrari.
De asemenea, m-a inspirat o intamplare din cadrul unei lucrari comune coordonate de doamna Ioana Avram. Aveam de ales un concept la comun si am ajuns sa ne certam - pro si contra. Am avut diferente de opinii asupra corectitudinii conceptului, iar acel lucru m-a facut sa realizez ca nimeni nu-si putea impune punctul de vedere, pentru ca fiecare pornea de la premise diferite. Logica noastra facuse scurtatura - distorsiunea cognitiva. 

Cam asa a aparut conceptul. Insa executia a fost un fenomen destul de amuzant, cel putin pentru mine. A fost rezultatul unor probleme financiare pe care le-am intampinat anul acesta. Am incercat sa gasesc o solutie buna de a face o lucrare, fara a apela la o croitoreasa. Tocmai aceasta problema pe care mi-am pus-o mi-a dat directie. Cred ca mi-ar fi fost mai greu sa decid ce sa fac daca nu porneam de la premisa ca trebuie sa lucrez totul cu mana mea. Stiu sa croiesc, insa nu detin maiestria unei persoane care a lucrat ani si ani in acest domeniu. Din acest motiv, am zis sa-mi pun in valoare cat mai mult calitatea de creatoare. Am creat tipare simple, iar prelucrarea materialului m-a atras foarte tare. Am zis sa fac ceva inovativ. Si asa m-am apucat sa sfasii materialele si sa le imbin, pentru a le da creatiilor forma si viata.



Vorbeste-mi putin despre ceea ce te-a inspirat atunci cand ai gandit colectia.

In general am fost atrasa de subculturile goth, metal, punk. M-au inspirat tricourile taiate si am hotarat sa duc acest lucru mai departe. Am inceput sa tai tricouri vechi prin casa si apoi stateam sa ma intreb ce sa fac cu ele, pentru a crea ceva nou. Si asa am descoperit impletiturile... Si apoi au urmat schite... Si croieli... Si... zile intregi de prelucrare pe vesminte, pentru a le finaliza formele.

Ce materiale ai folosit?


Am folosit tricoturi si lycra, deoarece sunt ideale pentru prelucrare. Nu se desira, asadar pot fi taiate fara griji si impletite.

Ce personaj te gandesti sa imbraci?

Personajul este extravagant, sofisticat si reflexiv. O personalitate puternica, constienta de sine, care contesta valoarea de adevar al oricarui lucru, inainte de a-l asimila. O iubitoare de arta experimentala, care nu se lasa impresionata de consumerism si povesti. O femeie viscerala si totodata contemplativa. 

Unde te vom putea vedea/cumpara ? Te-ai gandit sa-ti faci propriul atelier?

Momentan lucrez la alte proiecte, insa cea mai probabila aparitie a mea va fi online. Intrucat ma atrag mai mult nisele, acesta ar fi mediul perfect in care sa imi manifest creativitatea. Nu m-au atras niciodata hainele obisnuite, un atelier "mainstream" mi s-ar parea o indeletnicire prea sterila. Vreau sa creez in primul rand. Sa speram ca voi reusi sa si sustin un asemenea proiect idealist, intr-o piata destul de schilodita in ultimii ani...

Ce ai alege in viitorul apropiat dintre: a-ti deschide propriul atelier si a face un stagiu la o casa de moda din afara?

Desi imi vine de multe ori sa fug din aceasta tara, as prefera sa-mi deschid propriul atelier.
Am auzit de cazuri nenumarate in care romani, in orice domeniu, care au fost apreciati in afara au fost ridiculizati sau nebagati in seama la noi. Din pacate suntem un popor golit de orice dram de sensibilitate si intelegere, simt al datoriei si coeziune sociala. Toata lumea se plange, dar fiecare e pentru el. Nimeni nu lupta pentru drepturile sale. Si nimeni nu se mai respecta moralmente. E un cerc vicios din care nu se poate iesi decat daca facem ceva, in loc sa comentam.
 Si-asa productia la noi este mica... As vrea sa incerc sa-mi fac datoria, sa contribui cu bucatica mea la dezvoltarea acestei tari. Sa fac si sa inspir. Cum poti inspira oamenii sa aibe simt civic, daca toti fug sa si-l manifeste in alta parte? Sunt oameni care au reusit in aceasta tara, chiar si cu lucruri frumoase, deci nu e totul pierdut si inca mai exista putina speranta. Ma enerveaza si mentalitatea "nu face nimeni, de ce sa fac eu?".  Daca toti gandesc asa, nu se va schimba nimic. Fa ceva, ai rabdare, indeamna-i si pe altii! Fii un exemplu!

Sper sa reusesc sa devin si eu un exemplu ca si alti oameni pe care ii cunosc. Si indemn pe oricine sa faca asta. Si sper sa am taria sa nu ma pierd pe drum...


Foto: via anamatei.wordpress.com

Studio: fotograf Cristi Buga
Podium: fotograf Cristian Leonard Miehs

1 comment:

Paula NEGREA said...

Usor-usor, cu ambit!

Bravou, eu te-as purta.

Paula