Friday 18 June 2010

Between the two...of us

Am promis ca o sa revin asupra articolului despre debutul lui Sergiu Chihaia ("Between the two" - colectia toamna-iarna 2010/11) la Romanian Fashion Week si iata ca am cateva lucruri pe care vreau sa le adaug cu privire la creatiile sale.

Am avut, joi dupa-masa, o intalnire cu designer-ul (care este si asistent universitar la UNA Bucuresti) la care eu am plecat cu gandul ca amandoi ar trebui sa intelegem ce a vrut sa spuna celalalt si nu sa ne certam in mod aberant.

I-am dat dreptate cand mi-a spus ca ar fi fost mult mai elegant sa avem o discutie inainte ca eu sa scriu review-ul. Dar, in acelasi timp, daca as fi facut asta cu toti cei 32 de designeri prezenti la festival, azi as fi fost cu perfuzia de Calciu langa pat.

Revenind la dialogul nostru, am realizat ca ideea de la care a pornit Sergiu este aceea de a transforma haina intr-un obiect vestimentar care sa dureze, caruia sa-i de viata si sa-i acorde timp sa se exprime. Cel care o poarta are posibilitatea de a reinterpreta aceeasi piesa in functie de context - de evenimentul la care participa sau de momentul zilei, acest aspect fiind incurajat de contrastul puternic dintre materiale, la nivel de textura (fiindca Sergiu a venit pregatit si cu mostre din materialele folosite in aceasta colectie), si prin intermediul fermoarelor.

Totusi, de ce am vazut lucrurile intr-o alta lumina pe podiumul RFW? De ce Sergiu nu a putut sa evidentieze aceasta versatilitate a colectiei sale? Pentru ca a avut sase minute la dispozitie pentru prezentare, nu a putut sa-si aleaga manechinele care sa defileze pentru show-ul sau si deoarece abia a putut sa le imbrace pe fete avand in vedere temperatura din backstage. Insa el este foarte increzator ca poate duce moda mai departe, ca are multe idei ce pot fi concretizate in colectii bune pe care, dupa cum i-am spus si eu, sa le prezinte in contexte favorabile lui.

(Cat de curand voi incerca doua-trei piese din colectia sa si atunci voi reveni cu fotografii si un scurt review)

Foto: jacheta care mi-a placut mie, dintr-o colectie anterioara, cu o fotografie pe care am decupat-o de pe site-ul lui aflat inca in constructie :)

No comments: